Pancar bereketi Kars Şeker Fabrikası’nda mesaiyi üç katına çıkaracak

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 29 yıl evvel Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu olan 30 Ekim’de hizmete açtığı Kars Şeker Fabrikası’nda, yöredeki çiftçilerin büyük emeklerle yetiştirdiği pancarlar şekere dönüştürülüyor.

İlkbahardaki yağışlarla 15 bin dekar alanda ekimi yapılan pancarda verimli dönem geçiren çiftçiler, hasat ettikleri eserleri traktörlerle fabrikaya ulaştırıyor.

Fabrikada bant sistemiyle yıkama kısmına taşınan ve basınçlı suyla yıkanan pancarlar, toprak ve çamurlarından büyük ölçüde arındırıldıktan sonra kanallar vasıtasıyla makinelere taşınıyor.

Soyma, kesme, rendeleme, haşlama ve pres süreçleri uygulanan pancar, yüksek sıcaklıkta şerbet filtrelerinden geçirilerek muhakkak bir sıcaklık seviyesinde kristalleştirilip şeker haline dönüştürülüyor.

Bu yıl 155 bin ton civarında pancar işlenmesi hedefleniyor

Fabrika Müdürü Ayhan Babacan, AA muhabirine, fabrikanın Kars ve ülke iktisadına değerli katkı sunduğunu söyledi.

Kars ve Ağrı’nın Patnos ilçesinden gelecek eserlerle bu yıl 155 bin ton civarında pancar işlemeyi hedeflediklerini söz eden Babacan, şöyle konuştu:

“Çiftçilere sevkiyat programı veriyoruz. 23 Eylül’de söküm talimatı verdik, çalışmalar devam ediyor ve pancarlar geliyor. Günde 2 bin, 2 bin 500 ton civarında pancar, fabrikamıza geliyor.”

Babacan, Kars için fabrikayı bir dönüm noktası olarak gördüğünü belirterek, “Önceki yıllarda dönemde ortalama 30 gün çalışan fabrika, artık 85-90 gün çalışma durumunda. Geçen yıl 68 bin 300 bin ton işledik, bu yıl 160 bin tona çıkma ihtimalimiz var. Bu da bizim için gurur verici bir olay. Bu fabrikanın dumanının tütmesi için elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir